Durant aquests mesos, a la Fundació, hem estat treballant per tal de poder-vos presentar la nostra Política de Protecció a la infància i adolescència, una proposta que té per objectiu garantir el benestar i la protecció de tots els infants i adolescents que participen en les activitats i projectes de l’entitat.
Els entorns segurs i protectors es poden definir com a espais de bon tracte psicològic i emocional, lliures de qualsevol forma de violència, abús o explotació i en els quals les persones es regeixen pel respecte dels drets humans. Quan es tracta d’infància i adolescència, aquests entorns segurs són una condició imprescindible per garantir el dret de cada nen, nena o adolescent al seu desenvolupament ple i a la protecció.
Aquesta Política ens permet garantir que els espais socioeducatius siguin entorns segurs i protectors per a tots els infants i adolescents que hi participen, basant-se en un enfocament de drets de la Infància i en l’interès superior de cada nen, nena o adolescent. En aquest sentit, la Política promou la prevenció de possibles situacions de violència contra infants i adolescents per part de les persones adultes de l’entitat, com també per part d’altres menors i la detecció de les situacions de violència que puguin estar rebent la infància i adolescència de la Fundació. Alhora, defineix els procediments d’actuació davant indicis de situacions de conflicte, vulnerabilitat, risc lleu i moderat, o risc greu de violència i fer-los accessibles al conjunt dels membres de l’entitat.
Aquesta Política és fruit d’un procés llarg i exhaustiu. Per la Fundació és tan important el què com el com. En aquest sentit, posem en valor el procés de construcció d’aquesta política. Hem apostat per fer-ho a través d’un procés participat, on hem inclòs la mirada d’equip de monitoratge, coordinació, infants i joves, famílies i el comitè de protecció de la Fundació.
Aquesta metodologia de treball respon a un triple objectiu: en primer lloc, per incloure la diversitat de mirades que conformen la Fundació, ja que així facilitem fer diagnòstics i propostes el màxim acotades a la realitat que tenim; en segon lloc, perquè el mateix procés de construcció de la Política esdevingui un procés de sensibilització i formació pel conjunt de membres de l’entitat; i, per últim, perquè la involucració de totes les persones de l’entitat permet/faciliti que sigui una proposta legitimada per a tothom.
Així doncs, aquesta Política inclou un diagnòstic de les situacions de risc de l’entitat, tenint en compte tots els àmbits, i una proposta d’implementació de la Política. Aquesta es concreta amb eines com el codi de conducta, mesures preventives i els circuits d’actuació, entre d’altres. Alhora, aquesta aposta també ha afectat a canvis organitzatius, on hem inclòs la figura de delegades de protecció a 3 nivells: delegada de protecció de cada projecte, delegada de protecció de l’entitat i el comitè de protecció. Totes aquestes figuren vetllen pel desplegament de la Política, tant la vessant preventiva com d’actuació, fet que ens permet tenir figures amb contacte diari amb infants, adolescents, famílies i equips de monitoratge, com figures que ofereixin un suport i acompanyament professional extern.
Avui presentem la Política, però el repte no s’acaba aquí, tot al contrari. Ara toca treballar perquè es faci cada cop més palpable a tots els projectes educatius de la Fundació, així com també es pugui anar transformant per donar resposta als nous reptes i necessitats que sorgeixin.