Nou curs, mateixos principis!

Arrenquem un nou curs amb la mateixa voluntat i il·lusió de sempre: seguir creant projectes educatius que tinguin com a pilars fonamentals la participació, la perspectiva de gènere i el bon tracte cap a tots els infants i adolescents.

Davant d’un context de desigualtats socials, on les xifres de maltractament i violències sexuals a la infància van a l’alça, la Fundació Escolta Josep Carol tenim la ferma convicció que els espais socioeducatius son una oportunitat de transformació social.

I com ho podem fer? La cultura del bon tracte no és una acció puntual i aïllada, ni la commemoració d’un dia assenyalat, sinó que és la transformació global del paradigma educatiu. La cultura del bon tracte pretén fer una revisió holística, un canvi de mirada, un nou paradigma que posa al centre els infants i joves, garantint una educació inclusiva, respectuosa, que doni eines als infants i joves per créixer de forma lliure.

Per fer-ho, posem l’èmfasi en la prevenció i actuem davant la violència. Pel que fa la prevenció, a la Fundació fem un treball continu de reducció de les situacions de risc, és a dir, identifiquem quines son les situacions, dinàmiques, hàbits i relacions que poden tenir riscos pels infants i joves als nostres projectes i apliquem eines per reduir-los. Per nosaltres és important que aquesta diagnosi estigui feta incloent la diversitat de mirades dels diversos agents que participen dels projectes: monitores, coordinadores, infants i joves i famílies.

Però la tasca no s’acaba aquí. Construir espais de bon tracte va més enllà de la reducció de les situacions de risc. Així doncs, apostem per incorporar una mirada positiva i pedagògica en aquesta qüestió. Treballem perquè la intervenció educativa diària incorpori de forma transversal la perspectiva de gènere, que afirmi i acompanyi la sexualitat dels infants i joves, doni eines de resolució de conflictes i que aposti per la participació infantil i juvenil. En aquest sentit, cal garantir que les professionals tinguin les eines i formació per tal que ho puguin aplicar.

Pel que fa l’acompanyament de situacions de violències detectades, a la Fundació  comptem amb els circuits i pautes d’actuació estipulats a la Política de Protecció a la infància. Així doncs, la formació i sensibilització de monitores, coordinadores i infants i joves ens permet detectar més casos de possibles maltractaments, de conductes sexuals inadequades i/o de violències sexuals a la infància. Quan es detecta un cas, s’activa el protocol!

Cal destacar que per desenvolupar aquesta tasca que impregna per complet els projectes educatius, ens hem dotat d’una estructura organitzativa que ens permet fer-ho. Així doncs, tenim figures de delegades de protecció a 3 nivells. En primer lloc, les coordinadores de cada projecte son les delegades de protecció del seu projecte, ja que estan al dia a dia dels infants i joves i tenen un contacte diari amb les monitores i famílies. En segon lloc, hi ha la figura de delegada de protecció de l’entitat, la qual ofereix un suport continu a les delegades de cada projecte i intervé en l’acompanyament de casos. Finalment, a la Fundació comptem amb el Comitè de protecció, un espai on els membres de l’equip directiu i la delegada de protecció supervisen les línies generals del projecte.

Aquestes accions les duem a terme gràcies al suport de:

Departament d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya
Logotip de l'Ajuntament de Barcelona

0
    0
    Cistella
    La teva cistella està buidaTornar a la botiga
    Ves al contingut