Avui, 5 de juny, és el Dia Mundial del Medi Ambient. Per aquest motiu, des de la Fundació i Escoltes Catalans, volem posar de manifest el nostre el compromís ambiental per fer front a l’emergència climàtica.
L’escalfament del planeta està generant canvis que afecten negativament a l’agricultura, la biodiversitat, l’economia, la salut, etc. Garantir la sostenibilitat del planeta és un dels reptes més importants al qual hem de fer front, i cap persona o entitat pot quedar-se al marge d’aquest objectiu. i des de la Fundació i Escoltes Catalans volem contribuir a revertir la situació a través de l’associacionisme educatiu, l’educació en el lleure i la seva acció. Per això, prenem un compromís ambiental que impregni les nostres activitats, projectes i patrimoni.
Des de L’escoltisme creiem que l’aproximació a la natura ha de ser activa, i no merament contemplativa i de satisfacció personal. Durant els últims temps, hem patit un procés de desnaturalització en tots els sentits, que fa que ens allunyem de la idea que nosaltres formem part de la natura i que la nostra supervivència depèn d’aquesta. Hem de renunciar a pensar que disposem de drets absoluts per posseir la natura i destruir-la per satisfer les nostres “necessitats” mitjançant un consumisme desenfrenat.
L’entorn natural és clau en l’origen i el desenvolupament de l’escoltisme. És un espai del que aprenem dia rere dia en molts aspectes. Les conseqüències del canvi climàtic (sequeres, risc d’incendis, inundacions…) estan dibuixant un escenari crític per poder desenvolupar les activitats a l’aire lliure, de la mateixa manera que es preveuen més restriccions per accedir a la natura i dur-hi a terme les nostres activitats pedagògiques. Caldrà pensar, definir i s’haurà de modificar la interacció amb el medi natural, sense que això suposi una pèrdua de la capacitat d’aprenentatge de l’entorn natural.
Recentment, les principals entitats de lleure de Catalunya hem unit forces per a demanar a l’administració que ens doni suport per realitzar la nostra tasca educativa i faciliti la preparació i organització de les activitats a la natura. L’emergència climàtica i les restriccions que se’n deriven -com la suspensió d’activitat pel Pla Alfa-, dificulten i afegeixen més incertesa a la celebració dels campaments. A més, això se suma a una burocratització excessiva per complir ara amb les noves restriccions de l’Agència Catalana de l’Aigua. Amb tot, les entitats exigim més respecte, escolta i reconeixement de la nostra tasca per dur a terme les seves activitats a la natura de forma segura.
Així doncs, des d’Escoltes Catalans i la Fundació Escolta Josep Carol, volem posar de manifest, un cop més que la millor forma d’aprendre a tenir cura i generar consciència per protegir la natura, el territori i l’entorn natural és entrant-hi en contacte, viure-hi i connectant-hi de forma directa.